Archives

Jelajah Bidor, Perak

Jelajah Bidor, Perak

Wah, sepatutnya aku post benda ni last week lagi, tapi maklom la aku kan 'tak busy habis'. Dat day, memang best gila betul dapat road trip bersama kawan2 office, gila korang... boleh kira ngan taik hidung berapa kali jer dapat peluang macam ni. Kalau dulu aku n da geng kasi gegar sama Puspa punya wedding kat Melaka, kali ni giliran Bidor, Perak lak, di rumah Izlin. Yang menariknya kedua2 wedding ni merupakan ex & Sub-Editor aku, ishk... cam mejik kan? Hahaha.. poyo!!!

Antara umat yang join sekaki, tak la ramai, hanya ada 2 kereta & setiap kereta ada 4 umat kesemuanya. Dalam kereta aku ada
Roy, Imran & Opie. Sepanjang perjalanan macam2 story keluar, maklom la, bila penulis sembang ngan penulis. Tapi paling yang aku ingat adalah topik "Siapakah Artis Tempatan Yang Paling Suka Untuk Tidur Bersama". Walaupun ini hanyalah fantasi & tidak ada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang mati, tapi nampaknya hanya Roy jer yang bolot semua artis yang aku bayangkan. Demm u Roy!!!

Lagi yang menarik sepanjang perjalanan kitorang menjadi antara orang terawal melihat proton Satria baru a.k.a. SRM kat on the road. Sempat gak aku ber-racing ngan kereta tu, ni semua sebab kawan2 aku nak sangat ambil gambar & video kereta tu. Masuk jer area kampung, aku dicucikan mata dengan keindahan pokok rambutan yang time tu tengah bergiat berbuah.

Sampai jer, ngam2 pengantin tengah berarak. Makan lak agak menarik, sebab pertama kali aku tengok lauk pauk kenduri kahwin ada sertakan sekali ikan bawal masak taucu & cencaluk. Maklom la, orang bandar, so cam sakai la sikit. Hahahaha!!!

Apa2 pun aku nak ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU buat Izlinda & Azwan. Artikel jangan lupa, kang terlebih dateline lak!!!

Gambar2 yang berkaitan dengan story ni:
Ni la SRM yang diperkatakan tu Jamy kontrol ayu sakai yang tak pernah tengok bunga manggar SRM lagi
pengantin Rock Aku, Jamy, Kamil & Zafer Imran, Opie, Bart & kamil sekali lagi menyibuk kalau la aku curi rambutan ni kan best Tolong menolong membawa 'berkat' pulang Bart, sakai Johor
p/s: Klik gambar untuk melihat saiz yang lebih besar!!!

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

Komik Bacaan Aku?

Komik Bacaan Aku?

Orait, ni aku nak jawab soalan brader kat shoutbox tu... bukan taknak jawab sana cuma ni cam kasi idea untuk post blog. Hahahaha.. Thanks bro!!
Ermm... memang aku ada baca komik US, tapi bukan tu jer, sebenarnya banyak lagi komik yang duk aku mengadap, baik keluaran company aku sendiri. Tapi aku bukanlah mamat hardcore yang sanggup keluar duit beli komik US nun, mahal beb... kalau takat komik tempatan tu mampu lagi la kot.


Ok... skang ni aku tengah duk feeling dengan komik ULTRA. Well, nak cerita apa kisahnya pun, aku lum khatam lagi, nanti2 kalau aku rajin aku kasi la tau. Memula sekali aku mula minat komik ni adalah pada artworknya yang simple & permainan warna yang lembut. Ni bukanlah aku cakap yang aku menolak komik yang penuh warna pancaroba tu, idak... tapi sesekali mensyahdukan mata dengan warna2 lembut apa salahnya kan? Lagi yang aku terhibur dengan jalan ceritanya yang mengenai superhero & disebalik kisah superhero ini.

Bayangkan kat dunia ni, ada agensi yang menguruskan perihal superhero yang ada. Yer la.... ala2 cam agensi model yang ada skang ni. Agensi ni la menguruskan akan apakah kes yang perlu disettlekan oleh superhero ni & populariti diorang baik dalam periklanan. Hahahaha... cam menarik jer kan. Tapi sebenarnya bukan cerita pasal agensi tu yang nak diketengahkan, tapi pasal minah yang punya power bernama Pearl Penalosa a.k.a Ultra & 2 lagi kawan baiknya. Macam2lah superhero yang nakal ni buat, cam dak pompuan biasa gak, cuma diorang ni ada tanggungjawab untuk menyelamatkan dunia. Poyo aahh!!! Diorang ada jumpa ngan tukang tilik di mana diorang diberitahu selepas 7 hari sorang akan mendapat durian runtuh (memang tengah musim kot, hehehe), sorang akan mendapat cinta sejati & sorang akan dapat kecelakaan. Adakah betul atau tak, aku sendiri belum habis baca, korang pun kena baca. Jadi, main point cerita ni, korang akan tahu apakah akan terjadi pada diorang setelah 7 hari berlalu.

Apa yang leh aku cakap, jalan cerita simple, senang nak faham, lukisan simple tapi menarik, tone warna yang tak memeningkan & yang penting sekali AWEK dalam ni semua seksi bangat!!! Tam!! Tamm!! TAMMM!!! Dialognya juga seakan hidup, memang style girl talk!! Ini gak membolehkan aku terbayang sekiranya ia difilemkan memang tak perlu nak ubah skripnya.

Kat bawah ni antara kandungan komik ni!!!


Note: Cover komik ini seakan cover untuk majalah!!



P/S:
Pelukis komik US dalam list aku.
1. Alex Ross
2. Michael Tuner
3. Jim Lee
4. Jae Lee

Kenapa 4? Sebab aku masih belum jumpa sapa yang boleh isi tempat ke-5 tu.

Penulis? Semua hebat!! Lagipun aku belum arif nak menilai penulisan orang. Kalau tak hebat, masakan diorang leh glamour.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

Anda Hero Filem Apa?

This one is for fun... meh tengok karakter superhero filem apakah korang akan jadi..
http://www.liquidgeneration.com/quiz/moviehero_quiz.asp


Aku dah cuba 4 kali, hasil yang aku dapat kat bawah ni...



Uwaaa... kenapa SPIDERMAN? Dammn... benci aaaa!!!

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

Fantastic 4




Fantastik ke Fantastic 4?

Hah... lagi munculnya sebuah filem yang diambil dari komik. Fenomena ni memang skang dah jadi cam penyakit berjangkitkat US sebab bukan ni jer, akan datang nanti akan banyak lagi filem komik yang akan korang nampak terpampang posternya kat dinding panggung nanti.

Berbalik dengan filem yang pada suatu ketika aku pernah menjadi pengikut setia kartunnya yang ditayangkan setiap pukul 5 petang. Pada mulanya, aku cam malas jer nak pergi tengok filem ni, al-maklumlah, ramai bebenor mamat power pasal movie kat opis aku ni (terutamanya si
Nazim Masnawi a.k.a. Roman Kodian) dah baca reviews tentang filem ni agak TERUK feedback-nya.

Well, setelah puas aku memaksa badan aku pergi tengok sendiri dengan mata aku, apa ayat yang boleh aku ungkap; "Boleh tahan gak filem ni". Mungkin ada yang setuju, mungkin gak ada yang kata aku poyo, hey... nak wat camna, aku bukan si MR. PERFEK yang arif bab filem ni.

Untuk jalan cerita, boleh dikira biasa & adakalanya menghiburkan la gak. Lagi2 dengan karakter Chris Evans sebagai Jimmy Storm a.k.a. Human Torch yang agak kerek & poyo (in a good way).
Aku rasa tak perlu la aku nak kasi tau jalan cerita mengenai apa kisahnya, yang pasti si jahat (pun ada power gak) akan melawan dengan di baik, tak kisahlah atas dasar apa sekalipun.

Terdapat beberapa part yang aku anggap ia seronok untuk ditonton bila scene macam mana setiap watak discover tentang perubahan yang ada pada diorang. Ada yang suka & ada yang membenci dengan diri sendiri (biasalah, korang tengoklah sapa yang paling buruk sekali tu). Efek lak, nak cakap perfek tak la gak, tapi aku kasi 2 ibu jari pada efek yang dibuat pada Human Torch. Kesan semasa dia mula transform nak jadi mamat api & kejar mengejar dengan puluru perpandu tu memang membuatkan ia hidup & mungkin lebih dari apa yang aku gambarkan melalui komik. Scene Mr. Fantastic (Ioan Gruffudd) ketika melilit Things (Michael Chiklis) juga agak sama seperti yang yang digambarkan dalam kartun mahupun komik. Sekali lagi efek Mr. Fantastic (yang pada mulanya aku benci pada karakter ni) menunjukkan powernya ketika menentang Doom (Julian McMahon), siap jadi cam kain siot... hahahaha.. tapi memang best ar part tu!!! Sebenarnya agak banyak gak la unsur komik tu tak tercemar, antaranya seperti mana Human Torch & Thing selalu bertengkar, sama gak dalam filem ni. Aku gak setuju ngan kawan aku yang watak Jessica Alba dalam filem superhero ni memang nampak pelik. Walaupun dia comel, aku tetap cakap tak best, sebab karakter yang dia bawak sebagai Invisible Woman tu memang tak kena langsung ngan dia. Kalau ikut komik, karakter tu memang agak matang atau dengan kata lain Roy; MILF. Tapi apa nak buat, dah dia jer yang paling top dalam filem tu, kira palaris la kot.

Watak sebenar dalam komik.

Yang tak menarik lak daripada pandangan aku. Hmm... mungkin sikit, tapi still boleh dikira perosak filem. Yang ketara adalah pada kostum Things. Ishkk.. mangkuk ni sepatutnya jadi batu, tapi apa yang aku nampak cam getah sekerap yang melekat2 kat badan dia... Cam geli pun ada. Walaupun cenggitu, karakter mamat yang agak suey & gampang ni baik daripada rupa mahupun pada al-kisahnya, ia tetap ada tarikannya. Euuuu!!!! Bab soundtrack lak aku rasa ada beberapa lagu yang tak dapat bawa aku untuk menikmati filem ni sangat. Ntah tetiba terasa macam ada tak kena dengan scene yang cuba diorang nak tunjukkan dengan lagu yang dimainkan. Mungkin kalau irama latar tu menarik sedikit sebanyak kita akan lebih teruja untuk menonton. Dak gitu?

Lagi 1 karakter yang aku tak beberapa berkenan; Dr. Doom. Ishkk... apalah yang sialnya dia ni sampai aku cam tak beberapa suka ngan dia. Mungkin 1 kerana kostum dia atau mungkin dengan pembawaan watak tu. Dah la muka mamat tu tak nampak jahat, pastu kejahatan yang dia buat pun agak lame... ala cam orang jahat lain gak, bunuh orang tu, orang ni, letupkan sana, rosakkan itu ini.. standard la tu. Tapi apa2 pun, tak cam orang jahat melayu kita yang sure ada muka pervert. Hahahaha!!!

Nak tahu gak ke spoiler citer ni? Haaa... spoilernya bila si hero menjadi pujaan ramai & si jahat kalah teruk. Hahahahaha... kalau aku tak cakap pun korang dah boleh tahu kot. So, untuk moral filem ni lak, 'Jangan benci orang yang muka & perangainya tak macam orang, kerana orang itulah yang akan menjadi penyelamat anda kelak'. Hahahahaha... memang lame!!!! Nasib aahh sapa yang baca ni kan!!!

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati
Lazada Malaysia

Popular Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mohon LIKE