Archives

Bebelan untuk 'Cemetery Junction'

Bebelan untuk 'Cemetery Junction'

Aduii... tensennya aku.. aku padahal sikit punya panjang lebar menulis review filem UK yang berdurasi 95 minit ni. Tapi apakan daya, datang perangan setan blogspot ni, aku xleh post lak menatang yang aku taip tadi. So dengan nada sadis, hilang dah review tersebut.

Aku cuba gagahkan menulis kembali review ni, tapi terus terang cakap, sure tak best seperti mana yang aku tulis memula tadi. Hahahahaha... aku perasan jap.

Dipendekkan cerita... cerita ni pasal 3 orang sahabat; Freddie, Snork dan Bruce yang tinggal di Cementery Junction, Reading, yang nakal. Diorang ni semua punya pasang niat di hati memasing sebenarnya, contohnya cam Freddie, dia ni teringin ingin maju, kerja di kelas yang tinggi, inginkan kereta besar, rumah mewah, isteri dan anak pada suatu hari nanti. Jadi dia nekad untuk bekerja dengan menjual insuran nyawa di sebuah syarikat idola dia kononnya.

Snork lak yang bekerja di stesen keretapi, pasang niat nakkan awek suatu hari. Tapi dia ni taste taknak ngalah, nak yang cun je, padahal muka dia cam boleh blah sangat je.
Bruce lak, merupakan pekerja kilang, dia pun berazam nak blah dari tempat tinggal dan kerja dia skang ni. Kononnya nak menjelajah dunia ah.Tapi masalahnya dia masih lagi duk situ dan tinggal ngan bapak dia.

Masing2 akan punya masalah sendiri nanti, so tak best-ah aku nak kembangkan lebih lanjut, baik korang tengok sendiri. Tapi yang penting, aku suka cerita ni sebab dia punya penceritaan tersendiri dan ianya jadi lawak yang bukan dibuat2. Setting cerita ni gak lebih pada setiap perkembangan pada karakter individu.
3 Sahabat sengal.

Rating aku pada filem ni 7/10. Percaya atau tidak, bolos saja TV korangggg!! huhuhu.. 

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

Jadah Babap Boi Ni?

Jadah Babap Boi Ni?


Eh rajin lak dia ni! Itulah suara hati aku berkata, entah kenapa tetiba aku rajin lak ni nak update blog. Takpa, poyo sikit hari ni sebab aku memang macam takda mood nak buat kerja.


Topik bebelan aku adalah Babap Boi. Binatang apakah itu? Ha... ni yang aku nak cerita ni. Ia adalah sebuah komik novel grafik dari seorang mangkuk yang bernama FroggyPapa. Siapa dia ni? Ala, bukan penting pun, kalau korang nak kenal dia pun aku leh jamin tak berbaloi, sebab dia sentiasa akan up dirinya hensem sedangkan dah 1 dunia tahu dia jauh sama sekali seperti yang dianggapkan.


Babap Boi adalah novel grafik pertama mangkuk yang disebutkan tu. Ia mengisahkan cerita keluarga yang intinya disajikan dengan kisah lucu spontan yang berbudiman. Sebab apa aku cakap budiman? Aaa.. yang ni ah kita tak tahu ni. Kisah Babap Boi ni adalah mengenai seorang budak yang dilahirkan dengan kuasa semula jadi. Kuasa dia memang kalau baca rasa cam nak lempang je muka pelukis/penulis citer ni. Ye ah, ada ke citer superhero, tapi hanya berkuasa kasi orang nanggis je. Mushykil aku kejap.


Tak kisah ah apa power dia pun, kalau power dia korek buntut cium pastu orang boleh pengsan sekali pun akan ku teruskan baca kalau jalan ceritanya best. Tapi terus terang aku cakap, citer Babap Boi ni punya jalan cerita yang biasa je, apabila kisah liku-liku sepat pisang dia mengharungi kuasa yang menyusahkan orang ni. Pandang je mata dia, nanggis, pandang je nanggis, adeh... romantika di Tampoi betul ah.


Cuma aku berjaya menghabiskan komik ni berbanding puluhan komik luar yang masih aku lom baca kerana aku dipaksa pelukis ni. Nasib aku terhibur. Ya... aku terhibur! Bukan dek kerana lukisannya yang makin maju berbanding dia melukis komik Anak-anak Sidek nya dulu, tapi dia ni bijak menggunakan bahasa skema (syarat utama si pengeluar buku) untuk menjadi lawak yang tak beberapa skema. Konteks persekitaran antara setiap scene berjaya dia serapkan humor di situ.


Akhir kata, aku memang cadangkan komik ni antara wajib untuk korang jadikan koleksi, paling tidak, korang jadikan alas gelas, ataupun sendal meja2 mamak yang bergoyang.


Antara isi kandungan

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

Pagi sehari selepas Raya Haji

Pagi sehari selepas Raya Haji

Opis aku aa tu...
Hari ni terbangun lambat nak gi kerja, gara-gara nak tunggu bola pagi tadi. Aku cakap tunggu je kan? bukan tengok! Ni maknanya aku tertidur ah tu. Huhuhuhuhu. (penat je tunggu).

Dah lah bangun lambat, perut lak memulas, nak tahan, terpk lak betapa xlalu nak berak kat opis tu, kat rumah kan lagi nikmat, leh isap okok sambil baca buku, pastu leh togel, ada orang kisah?

So, setelah selesai membuang dan menghensemkan diri, aku pun cuba memecut laju ke pejabat. tup tup.. jalan clear gila.. oh nikmat... kalau nak berenti tengah jalan sambil shuffle pun boleh. Jadi nak dijadikan cerita, still aku sampai sebelum kul 9... itu saja ngarutan saya hari ini. sekian.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

England oh England

 England oh England

Walaupun dah nak masuk pusingan kedua, baru kini aku berpeluang nak update sikit pasal World Cup. Aku taknak cerita pasal team2 lain, nak nak yang dah tunduk pada team bawah anjing (underdog). Sebut pasal bawah anjing, aku antara jutaan peminat yang kecewa bila kemeriahan WC tahun ni dengan keputusan upset. Ni termasuklah team sanjungan ku; England. Adeh, pening tul kalau memikirkannya, walaupun aku masih boleh menepis dengan tenang & tak amik hati langsung dengan kritikan berbaur kutukkan. Well, memang ada banyak betulnya orang yang mengata aku kat FB berkaitan Rooney jaga kaki ah, Capello nyanyuk ah, Gerrard & Lampard tak serasi ah & macam2 lagi. Walaupun diorang ni kutuk team aku gila2, tapi aku tahu diorang adalah peminat tegar BPL. Tu lantak korang. Tapi apa yang jelas aku nampak, dah 2 game kat WC, nampak sangat diorang ni main untuk individu, bukan sepasukan. Ngan hantaran cam taik, tak support member, memang tak ke mana ah. Aku bukannya harapkan England pegang cup pun tahun ni, paling tidak masuk ah ke suku akhir, tu dah cukup aku gembira. Harapnya, malam penentuan ni, diorang tak masuk air. Nak nak Rooney yang umpama sayang kasut calar, tau ah kasut baru, bukan ko beli pun setan! Walau camnapun, aku kena bersedia untuk di bahan oleh rakan2 ku sekiranya 3 singa ini masuk kandang. Namun untuk pengetahuan, aku tetap setia seperti mana aku setia pada Newcastle United walaupun tersungkur, kami pasti bangkit!

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

A-Team, memang filem A tahun ini.

A-Team, memang filem A tahun ini. 

Ok... aku baru dapat tengok filem ni masa preview semalam...

Apa yang boleh aku katakan, bagi yang pernah menghayati siri TV A-Team ni,
ANDA HARUS TONTON.

Kalau berdasarkan trailer, mind set aku memang tak meletakkan harapan tinggi, selain ingin mendengar lagu tema dia berkumandang di layar je. Agak mengejutkan dari mula penceritaan dah kasi impak untuk aku tersenyum riang di mana penemuan diorang yang tak terlalu dragging meleret untuk semua watak yang ada. Selepas 20 minit berlalu, ingatkan nak mula melabuhkan klimaks cerita ni akan menurun, tapi sah2 aku salah lagi, pengarah memang pandai membuatkan aku terus berhibur sampai ke akhir filem ni rupanya.

Dari segi barisan pelakon, kita semua sedia maklum yang Liam Neeson memang selalu sangat memegang watak sebagai guru, mentor & ketua. Well kali ni, dia menjadi ketua yang juga sebagai perancang yang berjaya. Dengan senyuman berselitkan curut, aku rasa watak dia sebagai Hannibal memang berjaya.

Untuk Bradley Cooper yang bawak Face lak, juga asalnya aku cakap dia xcukup jambu utk karakter ni. Pun begitu tekaan aku meleset gak bila dia sebenarnya sangat bijak membawa watak prince charming-nya walaupun dikeadaan terdesak.

Quinton 'Rampage' Jackson yang bawak watak B.A. Baracus, serius aku tak kenal gak dia ni, dengar2 dia pun dah masuk WWE gak, sama cam Mr. T, tapi lantak dia ah, dia yg nak sakit2 badan. Memang ramai cam xbeberapa suka akan mamat ni, sbb muka dia xcukup ganas ngan watak asal, tapi cara dia berkomunikasi dengan Van kesayangan & selalu bercakar ngan Murdock membuatkan karakter BA kembali hidup. Dan ada sebab yang perlu korang tengok kenapa dia tak cukup ganas dalam filem ni.

Siapa sangka Sharlto Copley mamat yang bawak watak Wikus dalam District 9 ni boleh menjadi sama gila dengan Murdock. Yer, dia sangat berbakat, memang kegilaan dia sama seperti Murdock yang asal. Dari segi percakapan, mahupun sewel dia bermain puppet melayan BA semuanya ada dalam filem ni.

Cerita dia agak simple, takdalah pasal nak salahkan pak Arab ke apa, tapi lebih pada konflik sesama sendiri. Dia punya lawak pun tak payah nak double meaning or berbunga2 baru kita nak faham. Memang lawak antara askar yang akan bermulut longkang kalau xkena dengan gayanya.
Elemen aksi siri TV terlalu banyak diorang tak lupakan, cuma biasa ah, zaman dah canggih kena ah ada efek canggih yang sedikit tak masuk akal. Tapi aku boleh jamin adegan tu akan disambung dengan suara penonton "woah!". Adegan van terbang2 pun banyak seperti mana yang kita biasa tengok kat TV dulu. Boleh dikatakan ianya filem penuh dengan aksi.

Uih.. dah banyak aku taip ni, cukup ah takat ni, kang terpacul lak spoiler kat sini.

Kesimpulannya, A-Team antara siri TV remake yang berjaya & aku harus menonton lagi utk perhatikan elemen yang aku tertinggal sebelum ni.
Tetetetee... te te teeee... tenenenene.. ne nene nee.. (lagi tema a-team).
 
SILA TONTON FILEM NI SAMPAI HABIS KREDIT, ADA FOOTAGE BEST UNTUK DI SAKSIKAN

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

Bahana Facebook

Bahana Facebook


Wah... ni entry pertama untuk 2010, konon-konon cam nak rajin meng-blog aaa.. hampeh! Hahahaha...
Walaupun kerajinan ku hanya ditahap tepian pantai, bukan bermaksud aku tak online selalu.
Aku masih aktif ber-online, selain surfing benda yang berkaitan dengan apps iphone, 
menjelajah games baru PSP, meninjau peluang kerja yang lebih baik, menyedut filem terbaru di torrent & yang terakhir aku suka bertakafur di facebook.

Ya... semua orang tahu apa itu facebook, even mak aku yang buta IT tu tahu apa itu facebook (sorry Ibu).
Aku pun tak faham, kenapalah suka bebenor nak ngadap benda alah ni, tapi kalau tak tengok 1 hari memang tak sah. Nak-nak aku ada hanpon yang menyenangkan aku melayari benda alah tu, walaupun office aku dah block (bodoh ah korang). Lain orang lain pendapatnya terhadap facebook, ada yang cakap buang masa, ada gak yang cakap "ikut suka aku aaa" (ayat ni aku akan guna pakai kot kalau orang tanya!).

Tapi aku tak rasa banyak keburukkannya sangat, walaupun ada gak sepupu sepapat aku cakap, hati-hati ngan facebook ni, FBI leh pantau kita. Dalam hati aku bercakap, "WTF! Dari diorang trace kita meracau kat FB tu, baik ko tengok data bank orang tu je. Lagi leh tahu orang tu miskin ke dak". Selain daripada keburukkan ala2 seram geli tu, yang aku dapat tahu, orang akan alpa ngan benda ni. Semuanya kerana games yang ada kat FB ni. Ya... sure ramai tau, Farmville, adalah fenomena yang aku cukup tertekan nak-nak bila invite aku berkali-kali walaupun aku dah rejek. So, so long farmville, aku dah block ko terus. Tapi apakan daya, patah tumbuh hilang berganti, lepas game kiamat tu, muncul la plak game-game lain yang juga membuatkan aku stress. Bagero lu! Aku pun main aaa game, tapi agak-agak aa... ada member aku siap bergadoh hari-hari sebab bini dia duk ngadap game kat FB tu selalu. Anak terabai pun iya, laki nak tak dapat geli pun iya, laki tak dapat guna PC pun iye, mau stress member tu. Hahahahaha (sorry prenn). Pernah gak aku dengar, ada pasangan Korea kematian anak sendiri dek kelaparan sedangan diorang sibuk jaga baby kat game FB. Apa punya turrr daa...

Tapi aku lak rasa, FB ni banyak gak baiknya, ye aa.. contohnya, sekiranya ada berlaku apa-apa, sah sah orang sibuk post kat FB masing-masing. Cam dulu pernah sekali KL bergegar dek sisa gempa bumi  kat Indon, diorang masih mampu post story ni dulu kat FB untuk memberitahu orang lain berbanding balik menyelamatkan diri atau risau memikirkan perihal keselamatan keluarga. Manusia sejagat betul!! Tu baru 1, yang baiknya, juga, orang semua akan bersifat mulia untuk concern pasal orang lain, everthing yang di-post oleh si A, si B C D pun akan menyuarakan pendapat. Kan bagus tu, kalau kat depan-depan ada nak kasi pendapat? Ada habis! Malu lah konon!

Kat FB pun dah ramai ada artis, yaa... benda ni sangat bagus, sebab ni la antara platform nak dengar pendapat peminat diorang & mendekatkan diorang pada peminat. Tapi ye aa.. dah nama pun peminat yang add sebagai kawan, sure benda baik-baik je si artis akan baca. Tak jumpa lak aku orang yang membenci artis tu tapi dia add lak artis tu, pastu hentam (mungkin aku je kot tak perasan). Group kat FB tu pun sangat berguna, orang boleh share apa sahaja yang diorang nak hasilkan. Antaranya, aku terjumpa Persatuan Anti Man-U. Yer... aku ngaku aku join ahli group tu, so? Dengan adanya group ni gak, famili aku pun amik kesempatan untuk mengumpul semua sedara mara aku menjadi 1. Walaupun bunyi cam cliche, tapi kurang-kurang kami berjaya mengeratkan silaratumrahim antara kami semua & berjaya gak membuat beberapa acara berkumpul keluarga. Best ooo.. naik nak roboh rumah nenek aku bila semua pakat turun!

Dengan FB gak, aku berjaya berjumpa dengan beberapa orang rakan lama (walaupun hanya di maya) & bertanyakan khabar. Bila dah jumpa, mulalah cerita lama keluar balik, kalau cerita best takpa ah, cerita pahit pun kekadang terpacul gak, benci, memori daun kesum betul ah! Di samping tu, secara tak langsung kita akan tahu bila besday rakan atau keluarga kita. So, kalau dulu tak pernah peduli ngan besday orang, kurang-kurang nampak cam poyo sikit untuk wish mana-mana yang berkenaan.

Kesimpulannya, tak kisah ah apa jua pandangan orang dengan facebook ni, yang penting aku hanya gunakan benda alah ni untuk diri aku berhibur. Kat dalam list aku pun belum ada orang yang aku tak kenal, semua aku kenal walaupun tak rapat.  Takda maknanya aku nak terkinja-kinja nak accept semua orang demi nak nampak popular ngan ramai kawan. Perlu ke? Oh ya.. tahun ni gak merupakan banyak cabaran dalam hidup aku, masih menanti & menyediakan kertas kerja beberapa peluang yang samar-samar kalkatu.


See, aku ada life ok, bukan facebooking je.. ahahahaha




These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati
Lazada Malaysia

Popular Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mohon LIKE